Son yıllarda gelişen yazılım sektöründe kullanılan bir çok programlama dilleri vardır. Bu yazımızda dünyada en çok kullanılan on programlama dillerinden bahsedeceğim. Ülkemizde de son yıllarda bir çok alanda da kullanılmaya başlanması yazılım alanında programlama dillerinin öğrenimini artırmıştır. En çok kullanılan ifadesini neden kullanılamadığım konusuna gelirsek dünya çapında anket yapan bir firmanın verilerine göre kullandım. Şimdi o anketten ve şirketten bahsedeceğim.

Dünya çapında bir çok yazılımcının ve geliştiricinin bilgi kaynağı olarak kullandığı STACKOVERFLOW şirketinin ve sitesinin anketi oldukça dikkat çekicidir. Çünkü bu yıl yazılım sektöründe sunucu yönetimi ve makine öğreniminin biraz daha ön planda olduğu göze çarpıyor.

Yukarı verdiğim anket sonuçlarına göre dünya en çok kullanılan on programlama dillerinden kısaca bahsedelim.

10) C++
Nesne Yönelimli (Object-Oriented) bir programlama dili olan C++, geliştirilmesinden bu yana hep en yaygın kullanılan dillerden biri olmuştur. Özellikle performans söz konusu olduğunda C++ ilk seçimlerden biri olmaktadır. Birçok oyunda, işletim sisteminde ve uygulamada ana dil olarak kullanıldığı için hala aktif olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda robotik alanında da aktif olarak kullanılıyor.

9) PHP
Birkaç yıl öncesine kadar en popüler back-end programlama dili olan PHP’nin asıl görevi arka plandaki işlemleri, olayları kontrol etmek ve sonuçlar üretmektir. PHP gibi web tabanlı bir programlama dili ile hızla geliştirilen basit blog sitelerinden, Facebook, Twitter, WordPress ve online oyunlar gibi sürekli geliştirilen web sitelerine kadar her şeyi yapmak mümkündür.

8) C#
C#, bir diğer adıyla C Sharp, Microsoft’un geliştirdiği bir dildir ve Java ile çok benzerdir. C# programlama dili sunucu ve gömülü sistemler için tasarlanmıştır.Genellikle kurumsal sistemlerin uygulamaları için kullanılır.

7) Python
Python, kullanımı kolay ve her alanda kullanılabilir olan üst düzey bir programlama dilidir ve gittikçe büyümeye devam etmektedir. Dünyadaki bir çok yapay zeka çalışmasının Python üzerinden yürütülmesinin yanı sıra, YouTube, Instagram, Pinterest gibi platformlar da Python ile geliştirilmiş.

6) Bash / Shell
Bash için önceden tasarlanmış bir komut listesini, otomatik olarak çalıştırmak için bir işletim sistemine bildirildiği bir program diyebiliriz. Bash sayesinde, sık sık karşılaşılan durumlar için kullanıcı müdahalesine gerek kalmadan işlemlerin otomatik yapılması sağlanabilir.

5) Java
Android uygulamaları oluşturmanın en yaygın yolu olan Java, Sun Microsystems tarafından oluşturulan ve günümüzde veri tabanları, Android uygulamaları, bilgisayar uygulamaları ve daha fazlası için kullanılır. Java; basit, modern, nesne yönelimli, tip korumalı kullanıcı dostu ve hızlı bir uygulama geliştirme aracıdır. Genel amaçlı bir dilin tüm hünerlerine sahiptir.

4) SQL
“Yapısal sorgu dili anlamına gelir ve aslında bir veritabanı yönetim sistemidir. Sorgulama sırasında veriler üzerinde işlemler yapmamızı sağlamaktadır. SQL’de PHP gibi çoğu zaman başka bir dille beraber kullanılır. Büyük verilere sahip uygulamalar ve bilgisayar programları SQL sistemini kullanarak rahatlıkla veritabanı yönetimi yapılabilmektedir.

3) CSS
Web siteleri ve tarayıcı tabanlı uygulamalar tasarlamak için yaygın olarak kullanılan programlama dilidir. Stiller, bir HTML elementinin nasıl görüneceğini belirleme olanağı sağlar. Düzenlemesi kolaydır. Web sitenize kod fazlalığı yaratmaz.

2) HTML
Her bir web sitesinin yapısındaki temel olan HTML’i teknik olarak bir programlama dili olmasa da bir “biçimlendirme dili” olarak tanımlayabiliriz. Bu işaretleme dili ile web sitelerinde istenildiği gibi yazı, video ve görüntü değişiklikleri yapılarak sayfaların birbirine bağlanması sağlanır. Bu sayede web tarayıcısında istenildiği gibi bir görüntü oluşması sağlanır. HTML, CSS ve JavaScript aynı anda kullanıldığından istenildiği gibi görsel ve dinamik web siteleri oluşturulabilir.

1) JavaScript
Hem kamu hem de özel sektörde kullanılan JavaScript, GitHub üzerinde de kullanılan en popüler dildir. Geliştiricilerin web siteleri üzerinde etkileşimli öğeler oluşturmasını sağlar. Nesnelerin interneti ve bazı oyun geliştirme alanlarında da kullanılır. Herhangi bir projenin front-end, yani kullanıcının gördüğü ön kısım üzerinde çalışmak istiyorsanız JavaScript sizin için doğru programlama dili olacaktır.

Kaynak: stackoverflow.com

Tags: